Αλήθεια, Ψέμα και Τιμωρία

Ο Κώστας Κατέχης γεννήθηκε στην Ερείκουσα το 1957 και μετά το Δημοτικό μετακόμισε στην Αίγινα όπου συνέχισε στο Καποδιστριακό Γυμνάσιο του νησιού για τέσσερα επίσης χρόνια. Το 1973 μετανάστευσε στην Αμερική όπου ζει μέχρι σήμερα συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη τον περισσότερο καιρό. Η αγάπη του για τα Ελληνικά γράμματα και τις τέχνες τον έκαναν να ασχοληθεί με την λογοτεχνία και την ποίηση όπου για πολλά χρόνια γράφει και αρθρογραφεί σε πολλά ομογενειακά και ορισμένα Ελληνικά έντυπα. Με την ποίηση ξεκίνησε το 1994 όπου και κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή στην Νέα Υόρκη. Σήμερα ασχολείται με την ραδιωφωνία και την αρθρογραφία σε ομογενειακά μέσα και έντυπα. Η εκπομπή στον Hellas FM είναι συνήθως λογοτεχνική και προωθεί πολλούς αξιόλογους ομογενείς καλλιτέχνες , συγγραφείς και ποιητές…….

Δεν ξέρω λεπτομερώς, πως και γατί έχουμε φτάσει σε τόσο επικίνδυνο σημείο,όπου η Δημοκρατία μας που ζούμε και πιστεύουμε πως μας αρκεί,είναι τόσο εύθραυστη η απυρόβλητη,ώστε να μη δυνάμεθα να ενεργήσωμε σαν πολίτες αυτής και της κοινωνίας που είμαστε ενσωματωμένοι τόσα χρόνια.
Πρέπει να είταν πανέξυπνοι και πολυπράγμωνες αυτοί που κατάφεραν και εξαπάτησαν ολάκερους Λαούς πολλών χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας,και κατάφεραν να φέρουν σε τόσο ετοιμόροπο σημείο την κοινωνία σήμερα.
Από το 74 και ύστερα,θυμάμαι,άρχισε ο βομβαρδισμός στην σκέψη όλων με πρωταγωνιστικό ρόλο την τηλεόραση,όπου τα προ’ι’όντα που είθελαν να προωθήσουν είτε υλικά είτα όχι,να χτυπήσουν μεγάλους αριθμούς στίς καταθέσεις των πολυεθνικών εταιρειών και να δημιουργήσουν κολλοσούς κερδών και μετοχών.
O Έλληνας τότε,έρμαιο της δημοκρατικής τάχα και ελεύθερης Ελλάδας έπεσε στην παγίδα της προπαγάνδας των επιτήδειων,εφόσον οι ίδιοι επί χούντας συνεχισαν να κουμαντάρουν ένα τραυματισμένο κράτος και να κρατούν καλά τις καρέκλες του κρατικού μηχανισμού.
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί είταν που μετά τον εμφύλιο και τους Γερμανούς έπιασαν τις θέσεις κλειδιά στο δημόσιο λόγω δεξιών πολιτικών φρονημάτων,γιατί οι αριστεροί είταν εκτός νομου φυσικά.
Επί χουντας βέβαια ενισχύθηκαν οι θέσεις αυτές και μετά την μεταπολίτευση είχαμε έναν ορυμαγδό κρατικού μηχανισμου που προέρχονταν από δεξιές και ακροδεξιές τοποθετήσεις.
Όσο κι αν προπάθησε αργότερα ο Ανδρέας δεν κατάφερε να αλλάξει και πολύ το σκηνικό ,οπότε το δεξιό κρατικό μίασμα να διαφεντεύει μέχρι σήμερα και να έχει φέρει τον τόπο σε αυτό το σημείο.
‘Ετσι εμείς οι νεώτεροι αισθανθήκαμε προδωμένοι από δύο φορές.
Εμείς φυσικά που μεγαλώσαμε και μισήσαμε τη χούντα,πιό πολύ νοιώσαμε προδομένοι επειδή είμαστε νέοι και δεν θέλαμε να κληρονομήσουμε αυτό τον κόσμο τον ραγισμένο από ελευθερία ,δημοκρατία και δικαιοσύνη και να ζητήσουμε θέση σε μιά κοινωνία τραυματισμένη από τα κρατητήρια της χούντας και του κάθε βασανιστή της Μπουμπουλίνας στην ΕΑΤ/ΕΣΑ.
Τώρα όμως νοιώθουμε ξανά προδομένοι,από μιά κυβέρνηση,η μάλλον από πολλές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης,και μας φαίνεται μεγαλύτερη η προδωσία γιατί επενδύσαμε σε ένα μέλλον που πιστέψαμε ότι είταν λαμπρό και ευοίωνο.
Τα πάντα λοιπόν ανατράπηκαν και γύρισαν σε άλλες άσχημες εποχές ώστε σήμερα να μην μπορούμε ούτε και εμεις οι μεταγενέστεροι να μπορούμε να σχηματίσουμε γνώμη γιά το πότε πραγματικά προδοθήκαμε περισσότερο, τότε η τώρα……
Έχουμε δηλαδή όλοι μας μια τεράστια ταλάντευση μεταξύ αλήθειας και ψέματος.Ότι πιστέψαμε, και ότι είταν λάθος,έχει πάρει βασανιστική εξέλιξη στο μυαλό και δεν είμαστε σίγουροι για την πραγματική διάσταση της αλήθειας.Τό ίδιο γίνεται με το ψέμα ,χωρίς να είμαστε σίγουροι για την πραγματικότητα.
Έτσι λοιπόν με τόση ανασφάλεια δεν μπορούμε ακόμα όχι μόνον εμείς, αλλα και οι ειδικοί σε αυτή την περίπτωση, να αποφανθούμε ποιά τιμωρία και αν αξίζει να τους αποδωθεί,σε όλους αυτούς που διευκόλυναν και έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.
Είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε τους ξένους,αλλά καλά θα είταν να κυττάξουμε και την πραγματική εσωτερική αιτία του προβλήματος.
Το να νοιώθουμε διπλά προδομένοι είναι ένας λόγος παραπάνω για να βρούμε την πραγματική αλήθεια χωρίς προκαταλήψεις και πλύσεις εγκεφάλου.
Το ίδιο είναι το πεδίο σκέψης όταν θέλουμε να ανακαλύψουμε πόσο ψέμα υπάρχει γύρω μας και να το απομονώσουμε ωστε να δούμε τα πράγματα πιό σφαιρικά και με καλλίτερη και μεγαλύτερη διαύγεια.
Όταν λοιπόν δουλέψει η λογική και βρούμε τα λάθη και τα αναγνωρίσουμε τότε ίσως είναι και ο κατάλληλος καιρός να αποδώσουμε ευθύνες και να εισηγηθούμε την τιμωρία που επιβάλει η δικαιοσύνη.
Σήμερα η Ελλάδα ζεί έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο έκφρασης της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας γιατί έτσι επεβλήθη από τούς Ευρωπαίους και τους δανειστές μας,εφόσον και πρέπει η Χώρα να ξεπληρώνει κάθε μήνα τα χρεωστούμενα και να τα εισπράτει από τον πολίτη.
Καί καλά,αυτοί κάνουν τη δουλειά τους…..εμείς όμως τί κάνουμε ;
Μήπως πρέπει στ’αλήθεια να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με τους εαυτούς μας πρώτα απ’όλα και μετά να αναζητήσουμε την τιμωρία των ενόχων;
Οι ένοχοι όμως ποιοί είναι; και πως θα πιαστούν και θα πληρώσουν;
Οι πραγματικοί ένοχοι ενοώ.Αυτοί που σπατάλησαν το δημόσιο χρήμα,αυτοί που πληρώνονταν χωρίς να δουλέψουν ποτέ, σε γραφεία που ούτε κάν υπήρχαν,αυτοί που πείραν μίζες εκατομυρίων στην πλάτη τού Ελληνικού Λαού,αυτοί που προσλάμβαναν και προσλαμβάνονταν στο κάθε δημόσιο δίχως προσόντα και μόνο με το μέσον από τον κάθε πολιτικό.Είναι πολλά τα παραπτώματα και οι διαφθορές σε μιά χώρα που έχει γιγαντωθεί το μικρόβιο του βολεμένου όπου σε ένα χώρο σαν την Ελλάδα δεν δίστασε να διαφθείρει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και όλους γύρω του.
Ας δούμε λοιπόν το κλείσιμο της ΕΡΤ σαν μιά καλή αρχή ενός σχεδίου όπου όλες οι διεφθαρμένες εταιρίες και οργανισμοί θα κλείσουν και στη θέση τους ανοίξουν αμέσως νέοι και υγειής .
Ας θυμηθούμε την μαγική φράση του Κώστα Καραμανλή για την περιβόητη ΕΠΑΝΥΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ και ας ελπίσουμε ότι κάποτε έπρεπε να γίνει και αυτό.
Έφτασε πιστεύω η ώρα να γίνουν μεγάλα και φοβερά βήματα για να ψηλώσει η Ελλάδα και να σταθεί στο ύψος που της αρμόζει.
Να σταθει στο ύψος που χάραξε ο Σοφοκλής,ο Πλάτωνας,ο Αριστοτέλης.
Να σταθει στο ύψος που χάραξε ο Κοραής,ο Σκουφάς,ο Ξάνθος,ο Τσακάλωφ και ο Ρήγας Φεραίος.
Στο ύψος που είχε γιά χιλιετίες μέχρι τώρα…………………..
ΙΟΥΛΙΟΣ 2014
LinkedIn
Share
error: Content is protected !!