ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Ο Κώστας Κατέχης γεννήθηκε στην Ερείκουσα το 1957 και μετά το Δημοτικό μετακόμισε στην Αίγινα όπου συνέχισε στο Καποδιστριακό Γυμνάσιο του νησιού για τέσσερα επίσης χρόνια. Το 1973 μετανάστευσε στην Αμερική όπου ζει μέχρι σήμερα συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη τον περισσότερο καιρό. Η αγάπη του για τα Ελληνικά γράμματα και τις τέχνες τον έκαναν να ασχοληθεί με την λογοτεχνία και την ποίηση όπου για πολλά χρόνια γράφει και αρθρογραφεί σε πολλά ομογενειακά και ορισμένα Ελληνικά έντυπα. Με την ποίηση ξεκίνησε το 1994 όπου και κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή στην Νέα Υόρκη. Σήμερα ασχολείται με την ραδιωφωνία και την αρθρογραφία σε ομογενειακά μέσα και έντυπα. Η εκπομπή στον Hellas FM είναι συνήθως λογοτεχνική και προωθεί πολλούς αξιόλογους ομογενείς καλλιτέχνες , συγγραφείς και ποιητές…….

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Αυτά τα λίγα που έμαθα στο σχολείο ήταν αρκετά για να με ωθήσουν να ανοίξω της ζωής τις βιβλιοθήκες και να κατεβάσω τα βιβλία της γνώσεις των ανθρώπων και να μάθω λίγα ακόμη περισσότερα. Ξεκίνησα από τους δικούς μας αρχαίους και μεταγενέστερους και πάντα κατέληγα στους  ίδιους μεγάλους και ανώτερους γνώστες  της ανθρώπινης αξίας και λευτεριάς  που έγραψαν οι μεγάλοι σοφοί της Αρχαίας  Ελλάδας και συνέχισαν οι νεότεροι του περασμένου και σημερινού αιώνα. Στο μεταξύ διάστημα από τους  αρχαίους με τους σημερινούς  δεν υπάρχει παρά ένα πελώριο κενό το οποίο κάλυψαν με την θρησκευτική παρένθεση του Χριστιανισμού και με όλα τα επακόλουθα της θρησκείας μας. Όμως, όταν με την θεόρατη γνώση του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Θαλή και τόσων άλλων μεγάλων,  καταφέρνεις να νοιώθεις και να εμβαθύνεις τον Καζαντζάκη, τον Παπαδιαμάντη, τον Σεφέρη και τον Καστοριάδη, τότε μπορείς να ξεφεύγεις από την σκοταδική  αγκύλα του μεσαίωνα και να λευτερωθείς πλήρως  νοιώθοντας μια Θεϊκή μαγεία για την ανθρωπότητα και για τον ίδιο σου τον εαυτό. Σαν να λέμε δηλαδή ότι γνωρίζεις τον εαυτό σου μέσα από την διαφορετική προσέγγιση που  αποκτάς με τη γνώση από τους μεγάλους συγγραφείς και στοχαστές της Ελληνικής και μόνον λογοτεχνίας και βιβλιοθήκης.

Θέλω λοιπόν να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι  με λίγη θέληση και αρκετό μεράκι μπορεί ο καθένας και φυσικά μιλώ για εμάς  τους Έλληνες που έχουμε  μέσα μας το DNA της κληρονομιάς και του Φωτός που δίδαξαν ο Απόλλων, ο Καλλικράτης, ο Ικτίνος , ο Αναξίμανδρος καθώς και ο Κοραής, ο Παπανικολάου και πολλοί άλλοι, να εξετάσουμε και να εξηγήσουμε πράγματα που  για άλλους ίσως θα ήταν πολύ δύσκολο να το κάνουν.

Όταν η σκέψη αλλάξει από τα προσχεδιασμένα και λευτερωθεί από τα προπαγανδιστικά εκατονταετιών που φορτώνεται από μικρή ηλικία ο άνθρωπος , τότε δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψουμε άλλους ορίζοντες και να εξακριβώσουμε την πραγματική αλήθεια για τη ζωή και τον άνθρωπο. Χρειάζεται απλά η θέληση και το μεράκι για να αναγνώσει κάποιος και να μελετήσει τους πατέρες της ιστορίας και της λογοτεχνίας μας για να βρει  την έκφραση και τον δρόμο προς την ισορροπία της σκέψης φέρνοντάς τον πάντα πιο κοντά στην αλήθεια.

Για να μιλήσω πιο απλά θα σας υπενθυμίσω τόσα που έχουν γραφτεί εδώ στον τοίχο και που λες και τα είπα όλα, σχεδόν έχω επαληθευτεί με τον καλύτερο και τον πιο εύκολο τρόπο.

Την περασμένη εβδομάδα στον ΤΟΙΧΟ μου έγραφα ότι μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε, και αποδείχτηκε σωστό και όχι μόνο. Δεν πρόλαβε να κατακαθίσει η βοή των  εκλογών και οι φανφάρες των «νικητών» και ηττημένων , ήρθαν οι Ευρωπαίοι αφέντες και δανειστές που τοκογλυφούν  τον ιδρώτα του Έλληνα πολίτη, και δίνοντας την πρώτη «σφαλιάρα» που λέει κι ο λαός μας, στο Ελληνικό καθεστώς του Μαξίμου, προσγείωσε  τους Έλληνες κυβερνώντες στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και έσβησε την ελπίδα των φωνακλάδων για αλλαγή της μνημονιακής πολιτικής και  τα παραμύθια των υποσχέσεων από όλους αυτούς που πουλήθηκαν στο νεοταξικό σύστημα και συνεργάζονται για την καταλήστευση του Ελληνικού κράτους και της Ελληνικής γης.

Σήμερα δυο εβδομάδες μετά τις εκλογές παρακολουθούμε ένα θέατρο της ντροπής και της ευτέλειας του πολιτεύματος  στην Ελληνικής βουλή και οι μέρες θυμίζουν παραμονές της Χούντας των συνταγματαρχών το -67 για να σώσουν το πολίτευμα και την αξιοπρέπεια όπως είπαν του κράτους της Ελλάδας.

Σκηνές πανάσχημου κάλλους οι φωνές στη βουλή μαρτυρούν ότι όλοι τούτοι που βρίσκονται εκεί μέσα και είναι οι αντιπρόσωποι του σοφού λαού που τους επέλεξε για εκπροσώπηση, δεν έχουν ιδέα από σεβασμό και αξιοπρέπεια προς κανέναν αλλά ούτε και προς τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να τους πληροφορήσουμε  ότι με λίγη ανάγνωση από την αρχαία φιλοσοφία και την πρόσφατη Ελληνική ανθολογία και τα συγγράμματα θα τους δώσει λίγη πιο πολιτισμένη συμπεριφορά και οξυδέρκεια του νου για να εκπολιτιστούν και να καλυτερεύσουν τη ζωή τους, αλλά και την ζωή όλων μας.

Είμαστε οι κληρονόμοι της πλουσιότερης και μεγαλύτερης παρακαταθήκης ιδεών και πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, ας αξιοποιήσουμε αυτό για την καλυτέρευση  όλων των ανθρώπων στον πλανήτη ο οποίος διέρχεται σε μια σπάνια δύσκολη κατάσταση λόγω απολίτιστων και αμαθών που καταφέρνουν να κυβερνούν και να αποφασίζουν για τη ζωή των άλλων.

Οι πρόγονοί μας από τον 5ο αιώνα προ Χριστού κιόλας  ανέπτυξαν όχι μόνο την θεόρατη για την εποχή εκείνη φιλοσοφία αλλά και όλες τις υπόλοιπες επιστήμες που και σήμερα βασίζονται όλες οι σχολές, τα σχολεία και όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Στοχαστές από τη Μίλητο σαν τον Θαλή, τον Αναξίμανδρο και τον Αναξιμένη θα σκορπίσουν στην περιφέρεια της Ελληνικής τότε επικράτειας, στις ιωνικές αποικίες  και θα διδάξουν εξαπλώνοντας την διδασκαλία τους  μέχρι την νότια Ιταλία.

Ηράκλειτος, Πυθαγόρας, Ξενοφάνης, Παρμενίδης, Εμπεδοκλής, Ζήνων, Λεύκιππος, Πρωταγόρας, Σωκράτης, Δημόκριτος, Θεόφραστος, Επίκουρος  είναι λίγοι από τους μεγάλους φιλοσόφους που πρέπει να επανέλθουν στα θρανία μικρών και μεγάλων για να ξεχωρίσουμε την αλήθευα από το ψέμα, να ξεχωρίσουμε το λάθος από το σωστό, να ξεχωρίσουμε το δίκαιο από το άδικο.

Ο Πλάτωνας και οι άλλοι φιλόσοφοι που συνέχισαν το έργο των προηγουμένων μεγάλων σοφών της αρχαιότητας δίδαξαν λεπτομερώς για την πολιτειακή και κοινωνική κατανομή του δικαίου και των αγαθών που παράγει η γης ώστε οι πολιτείες και τα κράτη  βασίλεια όπως ήταν τότε οι περισσότερες πόλεις, να μπορούν να διοικούνται σωστά και δίκαια από εκλεγμένους άρχοντες από το λαό και τους πολίτες της κάθε περιοχής.

Ας μην ξεχνάμε ότι το σύνταγμα των ΗΠΑ εδώ είναι βασισμένο στην αρχαία  Ελλάδα και τους νόμους της.

«Από τον μύθο στον λόγο», έτσι ξεκίνησε η Ελληνική φιλοσοφία και σήμερα μετά από δύο χιλιάδες χρόνια με τους στοχαστές της Νεότερης Ελλάδας όπως ο Καζαντζάκης, ο Καβάφης, ο Παπαδιαμάντης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης και τόσοι άλλοι, έκαναν τον Έλληνα να έχει την δυνατότητα να επεξεργαστεί κείμενα πολύ μεγάλης αξίας και να ελευθερωθεί από τα καθημερινά παρασκευάσματα της τηλεοπτικής προπαγάνδας και του λίγα που του προσφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα που σήμερα έχει σχεδόν καταρρεύσει λόγω οικονομικής κρίσης και απουσίας πραγματικών αιτιών προς μάθηση και δημιουργία. Σήμερα χρειάζεται η μόρφωση βασισμένη πάνω στις αρχές των Αρχαίων και σύγχρονων φιλοσόφων όσο ποτέ άλλοτε, γιατί είναι η μόνη δύναμη στην εξέλιξη και διάδοση ιδεών και πολιτισμού στον κόσμο που έχει ήδη αρχίσει να ξυπνά και να αναζητεί νέες μεθόδους μάθησης και πολιτικοκοινωνικής εκπαίδευσης ώστε να ελευθερωθεί από τα καθεστωτικά και καταπιεστικά που του επιβάλει ένα σύστημα πλέον αναχρονιστικό και βασισμένο μόνο στην δύναμη του χρήματος και των κερδοσκοπικών οίκων που το διανέμουν εκεί που τους συμφέρει οικονομικά και γεωπολιτικά.

 

Μια διαδρομή λοιπόν από τον Αριστοτέλη στον Καζαντζάκη  θα ήταν  ότι καλύτερο για τον Έλληνα σήμερα γιατί θα άνοιγε το νου και την περιέργεια για μάθηση που του έχουν στερήσει για πολλές εκατονταετίες αυτοί που τον θέλουν σκλάβο και υποτελή στα οποιαδήποτε συμφέροντα και του στερούν την ευκαιρία για την πραγματική δημιουργία και μεγάλη δύναμη να κάνει τη ζωή του καλή και όμορφη.

 

ΓΕΝΑΡΗΣ 2014

LinkedIn
Share
error: Content is protected !!