ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΗΘΙΚΟΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ.

Ο Κώστας Κατέχης γεννήθηκε στην Ερείκουσα το 1957 και μετά το Δημοτικό μετακόμισε στην Αίγινα όπου συνέχισε στο Καποδιστριακό Γυμνάσιο του νησιού για τέσσερα επίσης χρόνια. Το 1973 μετανάστευσε στην Αμερική όπου ζει μέχρι σήμερα συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη τον περισσότερο καιρό. Η αγάπη του για τα Ελληνικά γράμματα και τις τέχνες τον έκαναν να ασχοληθεί με την λογοτεχνία και την ποίηση όπου για πολλά χρόνια γράφει και αρθρογραφεί σε πολλά ομογενειακά και ορισμένα Ελληνικά έντυπα. Με την ποίηση ξεκίνησε το 1994 όπου και κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή στην Νέα Υόρκη. Σήμερα ασχολείται με την ραδιωφωνία και την αρθρογραφία σε ομογενειακά μέσα και έντυπα. Η εκπομπή στον Hellas FM είναι συνήθως λογοτεχνική και προωθεί πολλούς αξιόλογους ομογενείς καλλιτέχνες , συγγραφείς και ποιητές…….

ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΗΘΙΚΟΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ.
Από το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού παίρνω αυτό το υπέροχο αλληγορικό κομμάτι και προσπαθώ να βρω τι έχει μείνει από τότε μέχρι σήμερα και τι έχει αλλάξει.

Δεν βρίσκω βέβαια και πολλές διαφορές, όχι μόνον από την εποχή του Εθνικού μας ποιητή, αλλά και πολύ παλαιότερα σε πολύ πίσω εποχές οι οποίες φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στην αρχαιότητα οι λαοί επεδίδοντο στην εξάσκηση της πολεμικής σύρραξης η της άμυνας γιατί τότε είχαν την ανάγκη να το κάνουν επειδή οι λαοί γύρω τους ήθελαν να τους κατακτήσουν και να τους καθ υποτάξουν για πολλούς και διάφορους λόγους.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και σύμφωνα με την ιστορία δεν έγιναν και πολλές αλλαγές στο πέρασμα των αιώνων και οι λαοί και οι χώρες πολεμούσαν μεταξύ τους, οι χώρες άλλαζαν χέρια και τα σύνορά τους διαφοροποιούνταν σύμφωνα με τον κάθε κατακτητή η κατακτημένο.
Σήμερα έχουμε φτάσει στο πολιτισμένο σημείο κατά το οποίον η ανθρωπότητα θα έπρεπε να είχε εξελιχθεί και καλυτερεύσει την διαβίωση των ανθρώπων του πλανήτη με την βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης όπου οι άνθρωποι να ζουν καλά με υγεία και ευτυχία !
Παρά ταύτα όμως πλανόμαστε πλάνην οικτράν όταν σκεπτόμαστε ότι η ανθρωπότητα έχει προοδεύσει ως προς την ομαλήν και ήρεμη ζωή των πολιτών του πλανήτη με τόση πρόοδο και εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης.
Γιατί πιστεύω ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ που θα έπρεπε να έχει λύσει όλα τα προβλήματα των κατοίκων του πλανήτη μας αλλά δεν αφήνουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις που κρατούν ομήρους τα κράτη, τους επιστήμονες και τα κονδύλια που διατίθενται για έρευνα.
Ενώ λοιπόν οι πόλεμοι συνεχίζονται σε περιοχές που δεν χρειάζεται να ασκήσουν πίεση ιδιαιτέρως οι μεγάλες δυνάμεις της γης, οι άλλοι πόλεμοι των επιχειρήσεων και των γιγαντιαίων εταιρειών γίνονται ακόμα σκληρότεροι με μεγαλύτερες απώλειες και ζωές από πολλούς πολέμους που διαρκούν πολλά χρόνια.
Ας σκεφτούμε μόνο ότι κάθε χρόνο εννέα (9) εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από ασιτία η έλλειψη φαρμάκων.

Ας σκεφτούμε μόνο ότι 85 πλούσιοι έχουν τόσο πλούτο όσο έχουν τριάμισι δισεκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη. Η αποτυχία του ανθρώπου σε όλο της το μεγαλείο.

Και φυσικά η πρόοδος μόνο για λίγους οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται και πολύ για τους υπόλοιπους του πλανήτη των δισεκατομμυρίων φτωχών και πεινασμένων.
Έτσι λοιπόν ας παραδεχτούμε ότι τεχνολογικά και επιστημονικά η ανθρωπότητα παρόλα τα τρομερά άλματα που έχει κάνει δεν προσφέρει στο πλατύ κοινό καμία εκδούλευση και καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής της μεγάλης μάζας του κάθε λαού σε κάθε χώρα.

Οδηγηθήκαμε στην καταστροφή γιατί η τεχνολογία έγινε αποκλειστικό εργαλείο του κεφαλαίου και χρησιμοποιείται για το συμφέρον του και μόνον.
Όμως η Ελλάδα σήμερα διαθέτει ένα τεράστιο πνευματικό δυναμικό από ικανούς και δυνατούς επιστήμονες οι οποίοι φυσικά δεν χρησιμοποιούνται κατάλληλα από το κράτος και σε τελευταία ανάλυση φεύγουν στο εξωτερικό για καλύτερη σταδιοδρομία.

Η ύπαρξη της Λογικής του Αριστοτέλη η οποία είναι η βάση της πληροφορικής σήμερα και η θεμελίωση των μαθηματικών από την Αρχαία Ελλάδα έπρεπε να παίζει παγκοσμίως πρωτεύοντα ρόλο γιατί αξίζει αυτό στην Ελλάδα αλλά δεν αναγνωρίζεται γιατί δεν διεκδικούμε αυτό που αυτονόητα ανήκει στους Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων.
Θα έπρεπε λοιπόν η τεχνολογία να διατίθεται στον εργαζόμενο διότι αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να δημιουργήσει την κατάλληλη ανάπτυξη και παραγωγή.

Το πρόβλημα της ανεργίας λύνεται αυτόματα όταν όλο το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις ανάλογα με αυτό που προσφέρει και γίνεται μέσα σε ένα κοινωνικό δίκαιο που τον κάνει να παράγει έργο και αγαθά για όλους.
Όσοι τρόποι χρησιμοποιήθηκαν μέχρι σήμερα για την επίλυση της ανεργίας δεν απέδωσαν και μας οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, στα αδιέξοδα και στις κοινωνικές εκρήξεις.
Δεν θέλω να επαναλαμβάνω συνέχεια τα ίδια αλλά έχει μεγάλη σημασία για την ζωή μας να ανατρέχουμε στο παρελθόν και να ανακαλύπτουμε τα λάθη μας.
Σήμερα λένε οι επιστήμονες ότι στα επόμενα 20 χρόνια ο καρκίνος στους ανθρώπους θα αυξηθεί κατά 57% και φυσικά είναι τέτοια η βιομηχανία του καρκίνου και του αντικαρκινικού τάχα πολέμου όπου σίγουρα δεν πρόκειται να αποκαλύψουν τα φάρμακα που δεν θέλουν να φανερώσουν μέχρι τώρα.
Και τι κάνει η ανθρωπότητα για να αποφύγει αυτό το τερατώδες ερχόμενο γεγονός που περιμένουν οι επιστήμονες…… τίποτε.

Γιατί αυτό συμφέρει τα τεράστια αντικαρκινικά νοσοκομεία, τις τεράστιες χρεώσεις των ασφαλειών και την τεράστια κατανάλωση φαρμάκων τα οποία απλά δεν αντιδρούν αλλά δημιουργούν κι άλλες παρενέργειες οι οποίες μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από ασθενή σε ασθενή ώστε να παράγεται μεγάλη κατανάλωση και μεγαλύτερη διαμονή των αρρώστων σε αυτά.
Μια εντελώς αποτυχημένη ανθρωπότητα λοιπόν στο έλεος των συμφερόντων όσο κι αν αυτά αποτελούν τον κρίκο της υγείας και ευημερίας των Λαών του πλανήτη μας ενώ το χάσμα μεταξύ των πλουσίων με τους φτωχούς μεγαλώνει κάθε μέρα και περισσότερο.
Φανταστείτε αν όλη αυτή η σπατάλη των τρισεκατομμυρίων ευρώ και δολαρίων να γινόταν για το καλό του ανθρώπου και όχι για εξοπλισμούς και ταξίδια στο άπειρο που δεν μας φέρνουν τίποτε, πως θα ήταν η ζωή πάνω στη γη ! Πολλές φορές νοιώθω ότι κανείς δεν αγαπά αυτό τον πλανήτη τελικά.

Οι μόνοι που τον αγάπησαν ήταν οι Αρχαίοι και οι Ινδιάνοι της Αμερικής.
Το χειρότερο είναι ότι η ανθρωπότητα δεν έμαθε απολύτως τίποτε από το αποτυχημένο παρελθόν και βαδίζει στα ίδια μονοπάτια των βαρβάρων που κατέστρεψαν και λεηλάτησαν τα πάντα στο πέρασμα των αιώνων.
Είναι μεγάλο το κρίμα στην σημερινή εποχή με τόσα αγαθά και ανέσεις, να υπάρχει τέτοιο χάσμα στην κοινωνία και να υποφέρουν ακόμα και από έλλειψη πόσιμου νερού πολλά εκατομμύρια ανθρώπων.

Αυτό δείχνει την τραγική αποτυχία στο μοίρασμα των αγαθών και του πλούτου από τον άνθρωπο.
Έτσι λοιπόν φτάσαμε σε μεσαιωνικά πλαίσια διαβίωσης για πολλούς στον πλανήτη και η τεχνολογία και η γνώση καταπατείται από τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών και βιομηχανιών που λυμαίνονται τον πόνο και την φτώχεια για να πλουτίζουν και να εξουσιάζουν τις μάζες των εκατομμυρίων ανθρώπων σήμερα.
Με το πρόσχημα ενός πολέμου, μιας σύρραξης η ενός πυρηνικού ολέθρου κατατρομάζουν τους λαούς και με στόχο την εξουσία, τους εξαναγκάζουν να γίνονται άβουλα πειραματόζωα στις χημικές και φαρμακοβιομηχανικές τους ορέξεις και έτσι να πλουτίζουν με την αρρώστια και το κακό που προξενούν στον άνθρωπο, ενώ το ανθρώπινο σώμα κατάντησε μια αγορά δισεκατομμυρίων των εταιριών που στερούνται κάθε ηθικής και αξιοπιστίας.
Οι φαρμακοβιομηχανίες σήμερα εξουσιάζουν κυβερνήσεις και προεδρεία σε όλο τον πλανήτη όπου δεν κινείται φύλλο χωρίς την άδεια τους και την έκκριση τους.

Οι φαρμακοβιομηχανίες εξαπατούν δισεκατομμύρια και επιβιώνουν εξαπλώνοντας ασθένειες για να διοχετεύουν πατενταρισμένα φάρμακα.
Ας ελπίσουμε ότι η ανθρωπότητα θα ξυπνήσει κάποια μέρα πριν είναι αργά και θα αρχίσει σιγά σιγά να ανακτά την χαμένη της αξιοπρέπεια και θα χρησιμοποιεί την έρευνα και τεχνολογία που διαθέτει για το καλό του ανθρώπου μόνο.

Υπάρχουν δυνάμεις και υγιή μυαλά ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα, όταν οι λαοί αρχίσουν να αντιστέκονται στις προκλήσεις των βιομηχανιών και στις καταπιέσεις των κυβερνήσεων που είναι μαριονέτες αυτών.
Ας ελπίσουμε………………

K.Δ.ΚΑΤΕΧΗΣ

LinkedIn
Share
error: Content is protected !!