ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
«Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος ; Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει»
Δεν είναι τυχαίο που ο λαός ακόμα μέχρι τώρα θυμάται και μνημονεύει με αυτόν τον τρόπο και τη γοργόνα που ρωτά τους ναυτικούς για τον μεγάλο Βασιλιά, και αλίμονο αν κάποιος πει, πως εκείνος πέθανε.
Στο άκουσμα του ονόματος του ακόμη και σήμερα η αίσθηση και το δέος που προκαλεί είναι ανεπανάληπτα. Ήταν ο Στρατηλάτης, ο Βασιλεύς, ο Πολεμιστής, ο Μέγας. Δεν υπάρχει πολεμική σχολή σήμερα που να μην επεξεργάζεται την τέχνη του Μακεδόνα Στρατηλάτη, της Φάλαγγας, της Σάρισας, και της παράταξης των στρατιωτών του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι σχεδόν αδύνατον να μπορέσει ο εχθρός να διεισδύσει περνώντας μέσα στη γραμμή των Μακεδόνων.
Το όνομά του προκαλεί ανατριχίλα και θαυμασμό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης. Ήταν αυτός ο μεγάλος Βασιλιάς που προετοίμασε τον κόσμο για την Χριστιανική επικράτηση η οποία δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει χωρίς την διάδοση της Ελληνικής γλώσσας σε όλη την περιφέρεια του τότε γνωστού κόσμου που κατέκτησε και εκπολίτισε ο Αλέξανδρος.
Ήταν αυτός που διέδωσε και έσπειρε τον πολιτισμό και την τέχνη καθώς και το μέγα πνεύμα των Ελλήνων σε όλα τα μήκη και πλάτη της εποχής εκείνης. Ήταν αυτός που έκανε τη γοργόνα να ταξιδεύει στα πέλαγα μέχρι σήμερα και να αναζητεί τον αδελφό της που θεωρεί ότι ζει και βασιλεύει.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ανασκαφές σε πολλά μέρη και ακούστηκε ότι ο τάφος του μεγάλου στρατηλάτη βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια ή σε κάποιο άλλο μέρος που οι αρχαιολόγοι νόμισαν ότι υπάρχει. Ακούσαμε και διαβάσαμε αμέτρητες ιστορίες και ανταποκρίσεις από όλα τα μέρη που εικάζεται ότι θα έβρισκαν τον τάφο του Αλεξάνδρου.
Σήμερα στην Αμφίπολη η ανασκαφή έχει κινήσει το ενδιαφέρον παγκοσμίως και όλοι περιμένουμε να δούμε τι είναι στο εσωτερικό αυτού του πραγματικά καταπληκτικού κτίσματος που όμοιό του δεν έχει βρεθεί πουθενά.
Δεν θα σταθώ στις εικασίες και τις πολλές και διαφορετικές επισημάνσεις που γράφονται και λέγονται κάθε μέρα. Το σίγουρο είναι ότι εδώ υπάρχει ένα φοβερό ταφικό οικοδόμημα το οποίον μάλλον θα φέρει την ιστορία σε διαφορετική άποψη από τις προηγούμενες.
Είτε υπάρχει, είτε όχι ο μεγάλος στρατηλάτης, εκεί μέσα κρύβονται μυστικά που σίγουρα θα αλλάξουν την ιστορία που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Όσο προχωρούν οι ανασκαφές τόσο το ενδιαφέρον κορυφώνεται και ο Αλέξανδρος φαντάζει καβαλάρης με την Σάρισα στο χέρι όπως απέδειξε ως πολεμιστής περπατώντας την έρημο χωρίς να ιππεύει το άλογο του για να δείξει στους στρατιώτες του ότι όλοι μπορούν όπως και αυτός να την περπατήσουν.
Σε έναν τάφο λοιπόν ο οποίος είναι δεκαπλάσιος του Φιλίππου στην Βεργίνα μπορεί να υπάρχει κάτι ακόμα ανώτερο και από αυτόν.
Και είναι φοβερό το χτίσιμο και το κόψιμο των μαρμάρων συγχρόνως με την τέλεια εφαρμογή των τοίχων και των αγαλμάτων όπου σε κάνει να νοιώθεις δέος και θαυμασμό για το πώς κατάφεραν οι αρχαίοι Έλληνες πρόγονοί μας και τα έστησαν με τόση τελειότητα και ομορφιά αυτό το τόσο εξαίσιο οικοδόμημα.
Βεβαίως η μεγάλη συμβολή του κτίσματος είναι του φοβερού και διάσημου φίλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτη ο οποίος είχε όλη την ευθύνη της οικοδόμησης ενός τόσο καταπληκτικού μνημείου.
Οι αρχαιολόγοι ανασκαφείς υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού με πρώτη την κ. Περιστέρη προτιμούν να μην κάνουν δηλώσεις και να λένε στον κόσμο τι μπορεί να υπάρχει μέσα. Αυτό είναι πολύ σωστό και ας περιμένουμε όλοι να δούμε σιγά σιγά τι υπάρχει.
Φυσικά τίποτε δεν αποκλείεται και το ενδιαφέρον είναι ασταμάτητο σε ολάκερο τον πλανήτη. Ο Αλέξανδρος Γ’ ο Μακεδών γεννήθηκα στην Πέλλα τον Ιούλιο του 356 π. Χ και πέθανε στην Βαβυλώνα στο παλάτι του Ναβουχοδονόσωρα Β’ στις 10 Ιουνίου του 323 π. Χ σε ηλικία 33 χρόνων.
Παρόλο που δεν υπάρχουν μαρτυρίες από κανέναν αρχαίο συγγραφέα για μεταφορά του Αλέξανδρου από την Ασία στην Ελλάδα πολλοί πιστεύουν ότι εδώ βρίσκεται ο Μέγας Στρατηλάτης και ο γιός του με την Ρωξάνη. Βέβαια είναι θεωρητικά απίθανο να είναι αληθές αλλά οι ελπίδες πολλών είναι μεγάλες.
Είναι προφανές ότι η εντύπωση που προκαλεί ο τάφος της Αμφίπολης και η ιστορία για την ταφή μεγάλων στρατηγών και διαδόχων του Αλέξανδρου, όπως ο Νέαρχος, Ναύαρχος του στόλου, η ακόμα και της Ρωξάνης με τον γιο τους, είναι τεράστιας επικαιρότητας και σημαδεύει το ασταμάτητο ενδιαφέρον του κόσμου για τον μεγάλο Βασιλιά της Μακεδονίας.
Και συγχρόνως είναι και μια αποστομωτική απάντηση στις Σκοπιανές σφετεριστικές παραχαράξεις της ιστορίας για τον Μέγα Αλέξανδρο και τους Έλληνες Μακεδόνες και την Μακεδονική γη.
Όμως το όλο κτίσιμο και αρμονικό επίτευγμα του Δεινοκράτη μας κάνει να θαυμάζουμε ακόμα περισσότερο τον τρόπο και την τέχνη των αρχαίων που κατάφεραν να στήνουν τόσα οικοδομήματα και ναούς όπως ο Παρθενώνας με τόση περίσσια χάρη και εργασία που μας κάνει να απορούμε πως τα κατάφερναν και τι μηχανήματα είχαν για τέτοιου είδους οικοδομές.
Όλα αυτά λοιπόν μας κάνουν και θαυμάζουμε το μεγαλείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Μακεδόνων και μας προκαλούν ρίγη συγκίνησης και δέους για το όνομα που μέχρι σήμερα ακούγεται και με μεγαλειώδη χαρά υποδεχόμαστε ότι είναι και ότι έχει σχέση με τον Μέγα Βασιλιά.
Και είναι φανερό πως όλος ο κόσμος που ξέρει και αναγνωρίζει ποιος ήταν και ποιος είναι ο Μέγας Αλέξανδρος μέχρι τώρα από πανεπιστημιακούς σε κάθε χώρα του κόσμου οι όποιοι τονίζουν και εξηγούν την Ελληνικότητα και την ανδρεία του Μακεδόνα Βασιλιά.
Ακόμα να θυμίσω ότι το 2004 που ο κύριος Όλιβερ Στόουν σκηνοθέτησε την ταινία «Αλέξανδρος», αναγκάστηκε να κόψει πολλές σκηνές που τον παρουσίαζαν με πολύ ασθενείς ομοφυλοφιλικές τάσεις οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να αρμόζουν σε τέτοιο στρατηλάτη και γι αυτό τον λόγο η ταινία πραγματικά πάτωσε στην αποτυχία. Αλλά έτσι είναι από ανέκαθεν, ότι μεγάλο Ελληνικό και φοβερό σε ιστορικότητα και τέχνη ή ανδρεία, συνήθως οι ξένοι το υποβιβάζουν και το αμαυρώνουν για να πλήξουν το μεγαλείο και την δόξα της Ελληνικής φυλής και του Ελληνικού μεγαλείου. Έτσι οι Εγγλέζοι «φίλοι» μας μεταγλώττισαν το «ΕΠΙΣΤΗΘΙΟΣ ΦΙΛΟΣ» σε “gay friend” και μην ξεχνάμε ότι στην αρχαία Ελλάδα όλοι είχαν έναν επιστήθιο φίλο, όπως και εμείς σήμερα.
Είμαι σίγουρος ότι και εδώ στην Αμφίπολη θα επακολουθήσουν τα ίδια παρατράγουδα από πολλούς ανθέλληνες και προπαγανδιστές που είναι ταγμένοι να τραυματίζουν το Ελληνικό θαύμα των αρχαίων και μειώνουν την ιστορική σημαντικότητα των ανασκαφών και ανακαλύψεων.
Ας είμαστε όλοι μας σε επιφυλακή για να μην αφήσουμε να μας κρύψουν και να μας ξεγελάσουν με κάτι μικρά ευρήματα και μερικές εικόνες που θα μας επαναπαύσουν σαν Έλληνες και κληρονόμους τέτοιας μεγάλης Ιστορίας και παρακαταθήκης.
Στον τάφο της Αμφίπολης υπάρχει μεγάλη, μα πολύ μεγάλη ανακάλυψη. Εδώ είναι τεράστια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά που θα αλλάξει πολλά που μέχρι τώρα ξέρουμε για την δυναστεία των Μακεδόνων βασιλέων και των οικογενειών τους. Εγώ προσωπικά τρομάζω στη σκέψη του τι μπορεί να υπάρχει μέσα σε αυτό τον κύκλο με περιφέρεια 497 μέτρα και τόσο καταπληκτική δόμηση και κτίση. Ακόμα και τα πρώτα χρώματα που κρατούν στα μάρμαρα επάνω 2400 χρόνια, το δέος είναι ανεπανάληπτο και μεγάλο για εμάς τους Έλληνες που περιμένουμε να δούμε την έκβαση των ανασκαφών και τους ενοίκους των τάφων που υπάρχουν μέσα σε αυτό το μεγαλούργημα του Δεινοκράτη και των αρχαίων μας προγόνων.
Δεν θα επαναπαυθούμε αν δεν δούμε την όλη έκβαση των ανασκαφών και ότι μεγαλειώδες υπάρχει να βγει στην επιφάνεια για να το δει όλος ο κόσμος του πλανήτη και να θαυμάσει ακόμα μια φορά το υπέροχο και θαυμαστό μεγαλείο των Ελλήνων που μέχρι σήμερα καταπλήσσουν τον άνθρωπο και τον εκπολιτίζουν με την υπέροχη τέχνη και ιστορία που ανήκει σε όλο το ανθρώπινο γένος.
«Έσεται ήμαρ»
ΜΑΡΤΗΣ 2013