ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΥΜΠΑΝ

Ο Κώστας Κατέχης γεννήθηκε στην Ερείκουσα το 1957 και μετά το Δημοτικό μετακόμισε στην Αίγινα όπου συνέχισε στο Καποδιστριακό Γυμνάσιο του νησιού για τέσσερα επίσης χρόνια. Το 1973 μετανάστευσε στην Αμερική όπου ζει μέχρι σήμερα συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη τον περισσότερο καιρό. Η αγάπη του για τα Ελληνικά γράμματα και τις τέχνες τον έκαναν να ασχοληθεί με την λογοτεχνία και την ποίηση όπου για πολλά χρόνια γράφει και αρθρογραφεί σε πολλά ομογενειακά και ορισμένα Ελληνικά έντυπα. Με την ποίηση ξεκίνησε το 1994 όπου και κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή στην Νέα Υόρκη. Σήμερα ασχολείται με την ραδιωφωνία και την αρθρογραφία σε ομογενειακά μέσα και έντυπα. Η εκπομπή στον Hellas FM είναι συνήθως λογοτεχνική και προωθεί πολλούς αξιόλογους ομογενείς καλλιτέχνες , συγγραφείς και ποιητές…….

Έχετε ποτέ διανοηθεί πόσο μεγάλο είναι το Σύμπαν…..που τελειώνει και πού αρχίζει….πόσα τρισεκατομμύρια γαλαξίες, πλανήτες, φεγγάρια, γαίες, Ήλιοι, Αστεροειδή και κομήτες υπάρχουν. Και αν ας υποθέσουμε ότι κάπου τελειώνει…πόσο μακρυά πάει και τι βρίσκεται μετά από αυτό ;

Το Σύμπαν ο Κόσμος, η πλάση… τρισεκατομμύρια έτη φωτός μακρυά και ατελείωτα….είναι η φαντασία και το μυαλό του ανθρώπου πολύ μικρά και ανάξια να υποθέσουν πόσο μεγάλος είναι αυτός ο τεράστιος κόσμος του Σύμπαντος.

Ίλιγγος γεμίζει το νου μας μόνο σε μια τέτοια σκέψη και υποτιθέμενη επεξήγηση.

Το πλανητικό σύστημα του κόσμου όλου είναι τόσο πελώριο που ο άνθρωπος είναι πολύ μικρός και πολύ ανόητος για να το μετρήσει και να το κατανοήσει…..δεν φτάνει ο νους των θνητών να πάει τόσο μακρυά μέχρι το τέρμα.

Γιατί υπάρχει ή δεν υπάρχει…γιατί είναι το τέρμα ή κάποια άλλη αρχή που δεν γνωρίζουμε…μα ούτε και πρόκειται ποτέ να γνωρίσουμε.

Μπορεί ο νους να κάνει την προσπάθεια να φτάσει κάπου ….μα ύστερα από πολύ δρόμο σταματά να ξαποστάσει και συνειδητοποιεί ότι ο άνθρωπος είναι πραγματικά πολύ μικρός και λίγος για να φανταστεί έστω την πραγματική εικόνα του μεγέθους του κόσμου μας από την μια άκρη στην άλλη.

Είναι ένας θόλος ; είναι κυκλικός ; είναι ωοειδής, τριγωνικός τετράγωνος ίσιος επίπεδος ;

Ποιός ξέρει…..εδώ πραγματικά το μυαλό μας σταματάει και νοιώθουμε την μικρότητα του ανθρωπίνου είδους να καταλαβαίνει πόσο ανίκανος είναι εφόσον δεν κατανοεί εδώ στη Γη μας τα Γήινα που είναι εφικτά…..και δεν έχει περιθώρια να κατανοήσει τα Συμπαντικά και διαπλανητικά του κόσμου όλου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στους τόσους πολλούς Γαλαξίες του Απείρου υπάρχουν εκατομμύρια,δισεκατομμύρια ή ακόμα και τρισεκατομμύρια Γαίες σαν τον δικό μας πλανήτη Γή, με πολιτισμούς και όντα, ζώα και φυτά, οξυγόνο και υλικά, όπως τα δικά μας αλλά ίσως ποτέ μα ποτέ δεν θα το μάθουμε ούτε ποτέ θα αγγίξουμε αυτούς τους πολιτισμούς γιατί απλά δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε την γνώση και τον τρόπο να το πραγματοποιήσουμε αφού δεν έχουμε την απαραίτητη δύναμη και ικανότητα, γιατί είμαστε πολύ μικροί και ασήμαντοι για ένα τέτοιο επίτευγμα….

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΕΧΗΣ

 

LinkedIn
Share
error: Content is protected !!