ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Ο Κώστας Κατέχης γεννήθηκε στην Ερείκουσα το 1957 και μετά το Δημοτικό μετακόμισε στην Αίγινα όπου συνέχισε στο Καποδιστριακό Γυμνάσιο του νησιού για τέσσερα επίσης χρόνια. Το 1973 μετανάστευσε στην Αμερική όπου ζει μέχρι σήμερα συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη τον περισσότερο καιρό. Η αγάπη του για τα Ελληνικά γράμματα και τις τέχνες τον έκαναν να ασχοληθεί με την λογοτεχνία και την ποίηση όπου για πολλά χρόνια γράφει και αρθρογραφεί σε πολλά ομογενειακά και ορισμένα Ελληνικά έντυπα. Με την ποίηση ξεκίνησε το 1994 όπου και κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή στην Νέα Υόρκη. Σήμερα ασχολείται με την ραδιωφωνία και την αρθρογραφία σε ομογενειακά μέσα και έντυπα. Η εκπομπή στον Hellas FM είναι συνήθως λογοτεχνική και προωθεί πολλούς αξιόλογους ομογενείς καλλιτέχνες , συγγραφείς και ποιητές…….

Καλοί μου φίλοι……
Το 1984 έτυχε να ταξιδέψω από την Νέα Υόρκη και να πάω στην Ελλάδα όπου έμεινα για ένα ολάκερο χρόνο. Τον περισσότερο καιρό έμεινα στην Ερείκουσα και κάπου κάπου πεταγόμουν στην Κέρκυρα και στην Αίγινα. Ήθελα να απολαύσω το μικρό νησάκι μου και το έκανα χωρίς ενδοιασμό και σκέψη. Παράλληλα με την αγροτική και αλιευτική ενασχόληση άνοιξα και το μικρό μας παραδοσιακό Ελαιοτριβείο και αλέθαμε ελιές όλο το χειμώνα με την βοήθεια των δικών μου.
Ήταν μια χρονιά που θα μου μείνει αξέχαστη γιατί εκτός το ΛΟΥΤΡΟΥΒΙΟ απόλαυσα και το κυνήγι ενώ παράλληλα <<έχτισα>> και το μικρό καΐκι μου σαν να ήμουν καπετάνιος, πλοηγός στα καρνάγια της Αίγινας. Κάποια μέρα όμως ακούσαμε ότι ένα μεγάλο καράβι θα έκανε έρευνες γύρω από τα νησιά μας βορειοδυτικά της Κέρκυρας για να δουν αν υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Όντως τις μέρες εκείνες είδαμε ένα παράξενο καράβι να τριγυρνά τα νησιά μας και δεν άργησαν να έρθουν κάποιοι από το καράβι εκείνο και στο νησί μας.
Καθίσαν στο καφενείο του Κιτσονιού και ζήτησαν κάποιον που να μιλά καλά Αγγλικά.Ο αγγελιοφόρος ανέβηκε με την μοτοσυκλέτα του στη γειτονιά μου ψηλά που τη λένε Δέντρα και μου μετέφερε το μαντάτο.Κατέβηκα με το τρακτέρ που εκτελούσα ελαιοτριβειακές μεταφορές και κάθησα με τους καπεταναίους του καραβιού να δω τι ήθελαν.
Στό νησί μας ψηλά στο Σαντάρδο υπάρχει η κολόνα του στρατού η οποία χαρτογραφεί την περιοχή και αναφέρει το γεωγραφικό μήκος και πλάτος ώστε τα πλοία που ταξιδεύουν να χαρτογραφούν και να γνωρίζουν πάντα την ακριβή θέση που βρίσκεται το κάθε καράβι.
Οι Εγγλέζοι και οι Αμερικάνοι που ήρθαν στο καφενείο από το ερευνητικό πλοίο ήθελαν κάποιον για να πηγαίνει στο βουνό στην κολόνα και να γεμίζει τη γεννήτρια,η οποία θα έδινε εικοσιτετράωρο σήμα στο πλοίο, με βενζίνη δυό τρείς φορές την εβδομάδα ούτως ώστε το ερευνητικό πλοίο να καταγράφει ακριβώς που κάνει την εκάστοτε έκρηξη στο βυθό και να φωτογραφεί το βάθος των πετρωμάτων κάτω από τον βυθό…..και έτσι να φαίνεται στην πελώρια οθόνη στην πρύμη του πλοίου τι ακριβώς υπάρχει κάτω από τη γη στα νερά του Ιονίου.
Όλα αυτά θα καταγράφονταν μου είπαν και οι έρευνες θα έδειχναν πόσο πετρέλαιο και αέριο έχει η περιοχή και φυσικά θα το κοινοποιούσαν στην Ελληνική Κυβέρνηση που τότε ο Πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου….Τους ζήτησα ένα υπέρογκο ποσό και παραξενεύτηκαν γιατί…..μου είχαν όμως πει με τα πολλά ούζα που πίναμε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου πληρώνει πολλά εκατομμύρια ημερησίως για αυτές τις έρευνες … έτσι και γώ θεώρησα καλό να τους παίρνω 5.000 δραχμές κάθε φορά που πήγαινα τη βόλτα μου στο Σαντάρδο με το τρακτέρ και το τουφέκι μου, τρείς φορές την εβδομάδα την ώρα που στα άλλα νησιά πήγαιναν με το μουλάρι και τους έδιναν 800 δραχμές την εβδομάδα παρακαλώ. Βέβαια δεν είχαν άλλη επιλογή, γιατί ήμουν ο μόνος που έμενα στο νησί με μέσον που ανέβαινε τον χωματόδρομο στο βουνό εκείνο.Κατά τα άλλα είχα θυμώσει που χρέωναν την Ελληνική Κυβέρνηση τόσα εκατομμύρια το μήνα.
Εδώ θέλω όμως να καταλήξω στο τελικό αποτέλεσμα πολλών μηνών έρευνας το οποίον αποτέλεσμα τόσων και τόσων εκρήξεων στο βυθό των νησιών μας και ποτέ μα ποτέ δεν ακούστηκε και δεν δημοσιεύτηκε τίποτε από καμία χώρα που είχε εργασία στο πλοίο το οποίο ήταν Εγγλέζικο αλλά με Αμερικανικά συμφέροντα όπως μου έλεγαν οι καπεταναίοι και οι εργάτες που βγαίνανε στο νησί για να μου φέρνουν βενζίνη και να με πληρώνουν….ούτε ποτέ η Ελληνική Κυβέρνηση δημοσίευσε κάτι για τις έρευνες αυτές… προσπάθησα πολύ να μάθω κάτι αλλά αδίκως……από τότε μιλούν όλες οι κυβερνήσεις για πετρέλαια και έρευνες ενώ ο Γιωργάκης άλλοτε έλεγε πως δεν υπάρχει και άλλοτε πως θα αρχίσει τις έρευνες…θυμάστε στην Δ.Ε.Θεσαλλονίκης τι έλεγε και ξέλεγε ….θα μπορούσε να ρωτήσει τον πατέρα του πριν πεθάνει και να ήξερε…..τρομάρα τους και των δύο…
Οι έρευνες και οι εκρήξεις στο βυθό κράτησαν πολλούς μήνες ….ποτέ δεν ακούστηκε τίποτε ,αλλά είμαι σίγουρος εκατό τοις εκατό ότι οι Αμερικάνοι και οι Εγγλέζοι ξέρουν με κάθε λεπτομέρεια που και πόσο πετρέλαιο και ότι άλλο μετάλλευμα υπάρχει στους βυθούς μας…….
Αυτά για να ξέρουμε τι γίνεται στην αυλή μας από τους καλούς μας φίλους και εταίρους…
Μετά τιμής…
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΕΧΗΣ

LinkedIn
Share
error: Content is protected !!