Υπέδαφος – Ελληνικός πλούτος

Ο Κώστας Κατέχης γεννήθηκε στην Ερείκουσα το 1957 και μετά το Δημοτικό μετακόμισε στην Αίγινα όπου συνέχισε στο Καποδιστριακό Γυμνάσιο του νησιού για τέσσερα επίσης χρόνια. Το 1973 μετανάστευσε στην Αμερική όπου ζει μέχρι σήμερα συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη τον περισσότερο καιρό. Η αγάπη του για τα Ελληνικά γράμματα και τις τέχνες τον έκαναν να ασχοληθεί με την λογοτεχνία και την ποίηση όπου για πολλά χρόνια γράφει και αρθρογραφεί σε πολλά ομογενειακά και ορισμένα Ελληνικά έντυπα. Με την ποίηση ξεκίνησε το 1994 όπου και κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή στην Νέα Υόρκη. Σήμερα ασχολείται με την ραδιωφωνία και την αρθρογραφία σε ομογενειακά μέσα και έντυπα. Η εκπομπή στον Hellas FM είναι συνήθως λογοτεχνική και προωθεί πολλούς αξιόλογους ομογενείς καλλιτέχνες , συγγραφείς και ποιητές…….

Το έτος 1984 αποφάσισα να γυρίσω στην πατρίδα και να μείνω εκει εάν φυσικά μου δινόταν η ευκαιρία και μπορούσα να κάνω κατι εκεί.
Με σύζυγο και παιδί 4 χρονών είχα την ευκαιρία και την ευχέρια να το κανω ελπίζοντας οτι όλα θά πάνε καλά.
Είταν μια προσπάθεια που δεν απέδωσε αλλά αυτό δεν είναι το αντικείμενο αυτού του άρθρου.
Καθώς περνούσα τον καιρό μου στο νησί μου,στην Ερείκουσα της Κέρκυρας , έφτασε όπως θα λέγαμε ….αρόδου…..ενα πλοίο διαφορετικό απο τα άλλα.
Περίεργοι και μη , οι λιγοστοί κά τοικοι του νησιού ….μετρημένοι στα δάχτυλα τότε…. μάθαμε ότι το συγκεκριμένο παραξενο πλοίο είταν εξερευνιτικό σκάφος που κάνει έρευνες στο υπέδαφος της θάλασσας για πετρέλαια και φυσικό αέριο.
Όπως είναι φυσικό βέβαια οι συζητήσεις άρχισαν να παίρνουν και να δίνουν.
Λέγανε τότε ότι το πλοίο είταν Αμερικάνικο με Εγγλέζικα συμφέροντα….
Ώσπου την άλλη μέρα έδεσε στο λιμάνακι του νησιού μας μια μικρή βενζινάκατος και βγήκαν από μέσα τρεις αγγλοφωνοι άνδρες που ζητούσαν πληροφορίες για το νησί μας.
Στην πιό ψηλή κορυφή τού νησιού είναι τοποθετημένη και χαρτογραφημένη μία κολώνα απο τον στρατό η οποία μετράει σε γεωγραφικό μήκος και πλάτος δίνοντας το στίγμα στα πλοια πού ακριβώς βρίσκονται και πόσες μοίρες απο το κάθε λιμάνι.
Βορειοδυτικά της Κέρκυρας είναι τα νησιά Οθωνοί και Μαθράκι που μαζί με την Ερείκουσα εχουν όλα απο μία χατρογραφημένη κολώνα το καθένα .
Ο καπετάνιος λοιπόν του πλοίου είθελε κάποιον από το νησι ο οποίος έπρεπε να ανεβαίνει στο βουνό 2-3 φορές τη εβδομάδα και να γεμίζει τη γενητρια που θα δούλευε μέρα νύχτα με βενζίνη,ώστε η κεραία που έστησαν να δίνει σήμα στό πλοίο ,και έτσι αυτοί θα είξεραν με μεγάλη ακρίβεια πού κάνουν τη συγγεκριμένη έκρηξη στο βυθό.
Φυσικά προσφέρθηκα να αναλάβω εγώ ,με το αζημίωτο βέβαια.
Όταν όμως τους ζήτησα 5.000 δραχμές για κάθε φορά πού θα ανέβαινα στο βουνο με το τρακτέρ έβαλαν τις φωνές πως είμαι πολυ ακριβός ,γιατί στα άλλα νησιά τους έδιναν μόνο 800 δραχμές .
Με λίγα κρασιά όμως και λίγο καλό μεζέ κατάφερα τον καπετάνιο όχι μόνο να δεχτεί αλλά και να μου δώσει πολλές πληροφορίες για το όλο επιχείρημα.
Η Ελληνική κυβέρνηση του τότε Ανδρέα Παπανδρέου πλήρωνε ένα εκατομύριο δολλάρια καθε τέσερις μέρες …δηλαδή 250.000 δολλάρια την ημέρα ,την εταιρία που είχε το πλοίο για να γίνονται οι έρευνες.
Το πλοίο συνέχιζε τις έρευνες για πολλούς μήνες….δεν θα σταθώ πολύ στις εργασίες του ….αυτοί κάνανε τη δουλιά τους…
Από τότε πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια.
Ποτέ κανείς δεν έμαθε και δεν διάβασε πουθενά για τις έρευνες αυτές.
Καμία απολύτως πληροφορία δεν δόθηκε για τιο Ιόνιο και τις εξερευνήσεις που έγιναν εκεί.
Τώρα ξαφνικά που βούλιαξε η Ελλαδα στα χρέη ανακάλυψαν τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο σε όλα αυτά τα μέρη.
Έτσι ξαφνικά,για να πάρουν οι ξένες εταιρίες την παραγωγή για ένα κομάτι ψωμί.
Είμαι σιγουρος όμως οτι και οι Εγγλέζοι και οι Αμερικάνοι ξέρουν με κάθε λεπτομέρεια πού και πόσο πετρέλαιο υπάρχει γύρω απο τά νησιά μας…και είμαι σιγουρος οτι η Ελληνικες κυβερνήσεις απο τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν ιδέα για τα ευρήματα και τις έρευνες που έγιναν.
Και φυσικά έρευνες εγιναν σε πολλά μέρη της Ελλάδας .
Σήμερα όμως ξέρουμε οτι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αμερική που είχε γίνει επι Μεταξά …..ότι δηλαδή από το τέλος του 1939 μεχρι τις 31 Δεκεμβριου 2010 δεν μπορούσε η Ελλαδα να βγάλει πετρέ λαια και άλλα απο το υπέδαφος της …. τελείωσε.
Είναι πασιφανές ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μπεί στήν κρισιμότερη καμπή της ιστορίας μας.
Η Ελλάδα ήδη εχει πέσει στον γκρεμό της πτώχευσης ενώ η Κύπρος αυτή την ώρα καταποντίζεται και οι πολιτικοί και των δύο χωρών ζούν στόν κόσμο τους.
Το υπέδαφος τών δυο χωρών ειναι το πλουσιότερο στον κόσμο. Αυτό ειναι αποδεδειγμένο με τρανταχτά στοιχεία που εχουν βγεί στο φώς τα τελευταία δύο χρόνια.
Ινστιτούτα και επιστήμονες απο την Ελλάδα και το εξωτερικό εχουν δώσει με λεπρομέρεια τι κοιτάσματα και μέταλλα υπάρχουν κατω απο τις Ελληνικές και Κυπριακες θάλασσες.
Ο πόλεμος με τους γείτονές μας που γίνεται για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλκρπίδας των χωρων μας δεν είναι απλά τυχαίος… Λόγω της δυσχερούς οικονομικής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου η επίθεση των γύρω <<καλών >>μας γειτόνων είναι επίμονη και δεν πρόκειται να σταματήσει γιατί απλά δεν υπάρχει πολιτικός ικανός και πατριώτης που να μπορεί να τούς απαντήσει καταλλήλως.
Αυτο το αβάσταχτο χρέος που είναι αναγκασμένες η Ελλάδα και η Κύπρος να πληρώσουν δεν έγινε ετσι ξαφνικά και σε μια μέρα….και φυσικά δεν έγινε από μόνο του.
Όλα είναι φτιαγμένα από ανθρώπιμο χέρι. Τίποτε δεν δημιουργείται μόνο του.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σχέδιο, αν πάρουμε τα γεγονότα ένα ένα από την αρχή και συγκρίνουμε τόν χρόνο και τόν τρόπο που γίνονται τότε θά δούμε ότι όλα ειναι συνδεδεμένα και εξηγούν ό,τι σήμερα γίνεται όχι μόνο στην δική μας περιοχή αλλα σε όλο τόν πλανήτη.
Πώς αλήθεια θα βγούμε απο αυτά τα αδιέξοδα ειναι λίγο δύσκολο . Σίγουρα χρειάζεται χρόνος και πολύ δουλειά.
Και όπως λέει και ο μεγάλος ποιητής Κ.Βάρναλης …..<<πώς εδώθε να βγούμε, όχι ένας ένας ,όλοι μαζί και μοναχός κανένας,>>.
Ναι χρειάζεται προτωβουλία όλων …..να επαναστατήσουν οι Λαοί….και να αποτινάξουμε την χρηματοπιστωτική καταπίεση των τραπεζών και των οίκων δανεισμού με τέτοιους αβάσταχτους όρους.
Και φυσικά να νοικοκυρευτούμε σαν κράτος και πολιτεία .
Να καταδικαστούν και να πληρώσουν οι κλέφτες και όσοι καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα.
Να μπούν σωστοί και καθαροί πολίτες σε θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού.
Να αφεθεί η δικαιοσύνη να πράξει ανεξάρτητα και δίκαια το έργο της.
Να σταματήσει αυτή η φοβερή φορολόγηση των πολιτών που δεν αποφέρει απολύτως τίποτε στο κράτος.
Να δοθούν κίνητρα στον Έλληνα και στον ξένο επιχειρηματία να επενδύσει χωρίς αυτή τη μεγαλη και σατανική γραφειοκρατεία και τους υπέρογγους φόρους που οδηγούν τις εταιρείες και τα εργοστάσια σε άλλες χώρες φτηνότερης παραγωγής.
Να συμβάλει η πολιτεία με νόμους και κανόνες ωστε να κάνει τον πολίτη να νοιώθει όμορφα και ελεύθερα να ασκήση το επάγγελμα που διαλέγει και να προσφέρει στον εργασιακό τομέα που αυτός προτιμά να εργασθεί.
Λίγη φαντασία χρειάζεται και όλα γινονται….
Είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν θα αρνηθεί να συμβάλλει σε ότι είναι καλό και δίκαιο για τον πολίτη και γενικα το Λαο και τον άνθρωπο.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΕΧΗΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014

LinkedIn
Share
error: Content is protected !!